Zoeken
  • The Baby Box

5 survivaltips voor ouders van peuters en kleuters (die niet naar school of KDV kunnen).

De komende weken wordt er owv de coronamaatregelen gevraagd om de kinderen thuis te houden van school. En bij voorkeur ook van het kinderdagverblijf. Laat ons dat met z'n allen zoveel mogelijk doen.


De kans is groot dat jouw kleuter of peuter zich enorm gaat vervelen. Lastig gedrag gaat stellen omdat zijn structuur doorbroken is...

Wat kan je dan als ouder doen om het voor iedereen wat dragelijker te maken.


Tip 1:

Zorg voor structuur.

Print een dagschema / weekschema en bespreek samen met de kids hoe jullie de dag gaan indelen.

Wanneer verwacht je dat ze alleen spelen, wanneer gaan we naar buiten. Wanneer een dutje. En hoeveel min TV/Tablet...Tip 2:

Zorg voor begeleid spel.

Je verwacht dat je kind natuurlijk ook wel alleen gaat spelen, zodat jij misschien van thuis uit kan werken. Als jouw kind zijn hartje heeft kunnen ophalen door q-time met mama/papa dan zal hij daarna veel beter alleen kunnen spelen.

Lukt dat toch niet zo goed... sta je kind toe zich te vervelen... na enkele minuten (die uren lijken) komt die vanzelf wel op ideeën. Vervelen is goed voor de creativiteit en de oplossingsvaardigheden van kinderen.


Er is heel wat leerrijk aanbod mogelijk:

-Maak een maisbak (fijne motoriek en wiskundig inzicht)

-Een sorteertafel (wiskundig inzicht en fijne motoriek)


-Samen klei maken of slijm (fijne motoriek en sensopatisch spel)

-Letters uitknippen (kennismaking met letters)

-Kranten scheuren (fijne motoriek - scheurtechniek)-Een beweegparcours maken in de woonkamer (grove motoriek)

-Samen boeken lezen (taalvaardigheid)
Tip 3:

Laat het beest los!

Ga regelmatig naar buiten. De tuin in of even fietsen.

Of doe een kabouterzoektocht. Je verstopt ze en de kinderen gaan ze zoeken. Hoe jonger het kind hoe makkelijker je ze 'verstopt' natuurlijk. Je kan dit doen met dopjes, eikels of kurken. Of duplomannetjes...Tip 4:

Laat je kinderen eens een handje helpen in het huishouden.

Ook jonge kinderen kunnen al wat taakjes mee opnemen. Bovendien is het vaak zo dat hoe jonger ze zijn, hoe liever ze het doen. Je kind leert er heel wat mee en wordt er bovendien zelfstandiger van.


Voorbeeldjes: de plastiek potjes uit de vaatwasser halen, de brievenbus uitlegen, vegen, stof afdoen, kousen sorteren, was uit de wasmachine halen... Misschien wel een lekkere taart bakken samen (als je nog bloem in de winkel vindt)...
Tip 5:

Relax en leg voor jezelf de lat niet te hoog. Skype met oma en opa, maak videoboodschappen en leuke filmpjes om naar familie te sturen. Zie je het even niet zo goed meer zitten. Denk dan een beetje vooruit. Boek een sauna'tje binnen een paar maand. Of leg alvast een etentje vast met vrienden.

Schrijf je kids in voor een sportreeks, kampje of ga samen naar een speelsessie in The Baby Box. Knip en scheur samen met je kids in reisbrochures of maak een verlanglijstje voor deze zomer, wat jullie allemaal willen gaan doen.


Leuke vooruitzichten helpen om deze misschien minder fijne periode door te komen.150 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven