Zoeken
  • The Baby Box

Open-ended play: wat en waarom?

Als we de term 'open-ended play' willen vertalen, komen we bij iets minder fancy klinkend 'open einde spel'. Wat wordt er met open-einde spel of speelgoed nu juist bedoelt? En wat is het nut ervan voor jouw kind?

Speelgoed met een open einde stimuleert de creativiteit


Open ended play stimuleert de fantasie van kinderen. Het doel ligt niet vast, de uitkomst ook niet. Speelgoed waarbij je op een knopje drukt en er komt een geluidje of lichtje, is best leuk. Maar dit is entertainment, geen spel. Een kind leert er niet zelf door te spelen, maar leert dat speelgoed, of meer nog zelfs; mama of papa hem entertaint.


Als een kind zelf aan de slag kan gaan met materiaal dat heel 'open' is en veel mogelijkheden biedt dan kan het spel(en) echt beginnen.

Er zijn geen regels, geen winnaars of verliezers en het hoeft ook niet 'af' te zijn.

Voorbeelden van open-ended play zijn bvb blokken, natuurmaterialen (stenen, hout, stokjes), kapla, wobbel, grimm's en grapat, figuren, plastiek potjes, zand, klei.... Maar ook een grote lege doos kan aanzetten tot open-ended play. Het kan een huis worden of een kamp, of...

Het zet aan tot rollenspelen, waarin kinderen de meer (be)grip krijgen op de wereld om hen heen. Maar ook het bedenken van oplossingen en leren samenwerken komt tot zijn recht.


Bij open-ended play is er een grotere spelkwaliteit. Er wordt geoefend met symbolisch en abstract denken, iets wat je kind later in zijn schoolloopbaan nog vaak nodig zal hebben en ook de hogere hersenfuncties zoals werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit en zelfregulatie komen aan bod bij open-ended play. Wist je dat deze executieve functies bij kinderen en jong volwassenen in volle ontwikkeling zijn en pas 'volgroeid' op rond het 25ste levensjaar. Dus nooit te oud om te spelen, wat dit betreft.


Bovendien is open-ended speelgoed meestal duurzaam en stevig. Wat mooi meegenomen is voor de planeet én het gaat vele jaren mee.


Kies voor speelgoed dat ook de zintuigen op een fijne manier prikkelt.

Denk hierbij aan hoe het voelt, ruikt en klinkt, de kleur die het heeft. Houten speelgoed bijvoorbeeld neemt de temperatuur van je hand aan en voelt hierdoor warm. En het ruikt ook nog eens lekker. Als het gaat om de zintuigen is het ook zinvol om te kiezen voor speelgoed wat niet teveel afleidt. Speelgoed met lichtjes en geluidjes beïnvloeden het spel en de fantasie. Kinderen raken van al dat geflikker en lawaai soms zelfs overprikkeld. Ze hebben door al die afleiding minder invloed op het verloop van het spel. Houten speelgoed is vaak iets duurder, maar er hoeven al geen dure batterijen in die je na enkele maanden moet vervangen. En bovendien is er ook heel wat speelmateriaal gewoon kosteloos in de natuur of in huis te vinden.

Als je kind niet gewoon is om met open-ended speelmaterialen te spelen of weinig creatief is uit zichzelf dan kan je hem helpen door zelf mee te spelen. Hem spelideeën of spelimpulsen te geven. Of door bvb al een tafereeltje klaar te zetten. Zo een duwtje in de rug is vaak al genoeg voor minuten- tot urenlang speelplezier.Op de foto: 'de bakkerij': cupcakes , macarons , donuts, ijsjes,... gemaakt van Grapat houten spelmateriaal.
410 weergaven