Zoeken
  • The Baby Box

The Baby Box: bekeken door de bril van de cognitieve ontwikkelingspsychologie.

In de leeftijdsfase van 0-2 jaar bevinden kinderen zich binnen hun (cognitieve) ontwikkeling in de Senso-motorische fase*.

In deze fase staat ‘sensorisch’ en ‘motoriek’ centraal.

Twee domeinen waar we in The Baby Box mee aan de slag gaan.

Jonge kinderen leren de wereld kennen op enerzijds een sensorische/zintuigelijke manier.

Voelen, kijken, proeven, ruiken, kijken… En anderzijds door te bewegen waarin o.a evenwicht een belangrijke rol speelt.

Hoe beter het evenwichtsorgaan zich gaat ontwikkelen hoe makkelijker een kind kan zitten, kruipen, en nadien zelfs lopen.

The Baby Box: waarom vanaf 6 maand?


Zes maand is de minimum leeftijd die we hanteren om deel te kunnen nemen aan het aanbod van The Baby Box.

Baby’s jonger dan 6 maand voeren enkel reflexbewegingen uit. Maar rond de leeftijd van 6 maand, beginnen deze reflexmatige bewegingen, meer en meer doelgericht te worden.

Vanaf dan gaat het kind begrijpen dat de handbewegingen die hij maakt, iets wat hij zelf doet. Hij heeft geleerd dat hij niet alleen naar bepaalde voorwerpen kan kijken, maar dat hij het voorwerp ook aan kan raken en er mee geluid kan maken.

Hoe ouder het kind wordt hoe meer hij greep zal trachten te krijgen op zijn omgeving, hoe beter hij deze in kaart kan brengen.

De focus en interesse verschuift van zijn eigen lichaam als speelinstrument (de ontdekking van de handjes) naar het bestuderen van voorwerpen, gezichten en de ruimte rondom hem.


De senso-motorische processen zijn het begin van de ontwikkeling van het intelligente denken. Na ongeveer 2 levensjaren, gaan kinderen over naar een andere fase: de pre-operationele fase, waarin taal, het ontdekken van de ik-persoon en imitatie centraal komen te staan en later daarna redeneren en verbanden leggen.


Jonge kinderen leren en ontwikkelen hun brein door te spelen en te bewegen. Hoe meer, hoe liever.


Kom je mee spelen en bewegen?

*J. Piaget


63 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven